Ruszył konkurs EDUinspiracje – Media

Sierpień 9, 2017

Ruszył konkurs EDUinspiracje – Media

Od 1 sierpnia rusza konkurs dla dziennikarzy EDUinspiracje – Media, który ma na celu zaprezentowanie najlepszych materiałów podejmujących tematykę programów edukacyjnych finansowanych ze środków Unii Europejskiej i EOG.

Konkurs  EDUinspiracje – Media adresowany jest do dziennikarzy, którzy w  inspirujący sposób  przedstawiają programy i inicjatywy zarządzane przez  Fundację Rozwoju  Systemu Edukacji, pełniącą rolę Narodowej Agencji  Programu Erasmus+.

W  tegorocznej edycji oceniane będą materiały,  których tematyka dotyczy  działań podejmowanych m.in. w ramach  programów: Erasmus+, eTwinning,  Eurodesk, Europass, Funduszu  Stypendialnego i Szkoleniowego,  Polsko-Litewskiego Funduszu Wymiany  Młodzieży. Materiały mogą zgłaszać dziennikarze lub wydawcy/redakcje w  następujących kategoriach:
Unijne projekty edukacyjne – odpowiedź na wyzwania, przed którymi stoi współczesna Europa
Przekraczanie granic – zagraniczne wyjazdy w celach edukacyjnych
Projekty edukacyjne w reportażach.
Patronat  nad konkursem objął magazyn Press, a w jury zasiądą m.in.  członek  zarządu FRSE Anna Salamończyk-Mochel, prof. Dariusz Rott,  redaktor  naczelny Europy Dla Aktywnych Krzysztof Szwałek oraz  dziennikarz Marek  Zając. Na konkurs należy wysyłać artykuły, audycje i  programy  opublikowane bądź wyemitowane nie wcześniej niż 1 stycznia 2016  r.

Termin  nadsyłania zgłoszeń upływa 30 września br. Nagrody zostaną wręczone  laureatom podczas listopadowej Gali Wręczenia Nagród Edukacyjnych FRSE.

Więcej informacji na temat konkursu, w tym regulamin można znaleźć na stronie www.eduinspiracje.org.pl.

Wybrano Regionalne Punkty Informacyjne programu Erasmus+

Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji, Narodowa Agencja Programu Erasmus+, wybrała instytucje, które będą pełnić funkcję Regionalnych Punktów Informacyjnych. Będzie w nich można uzyskać informację na temat największego i najpopularniejszego unijnego programu edukacyjnego.
Fundusze europejskie na kształcenie zawodowe

Wskaźnik bezrobocia młodzieży w latach 2014-2016 spadał szybciej niż ogólny wskaźnik bezrobocia – z 21,4 proc. do 16,7 proc. Nadal jednak pozostaje on znacznie powyżej średniej unijnej. Być może reforma szkolnictwa zawodowego oraz programy Erasmus+ oraz POWER są w stanie odwrócić ten europejski trend.
Polska liderem programu Erasmus+

W sektorze Kształcenie zawodowe programu Erasmus+ nastąpił ponad pięćdziesięcioprocentowy wzrost wniosków składanych w tej perspektywie finansowej. Jesteśmy jednym z niewielu państw, w których od początku programu liczba wniosków nieustannie rośnie – podobną tendencję możemy zaobserwować jedynie w Grecji oraz na Węgrzech i Cyprze.
Erasmus+ dla przedszkolaka i 82-latka

Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji zorganizowała 12 stycznia br. w Warszawie Ogólnopolski Dzień Informacyjny Programu Erasmus+. Potencjalni beneficjenci mogli od ekspertów uzyskać bardzo precyzyjną wiedzę, jak aplikować o środki. Ci, którzy zrealizowali ciekawe projekty – mieli okazję się nimi pochwalić.

Konferencja „Nauczyciel języka we współczesnym świecie − oczekiwania, wyzwania, perspektywy”

300 uczestników, ponad 20 panelistów z Polski i Europy, 2  sesje plenarne i 3 panele dyskusyjne – tak można podsumować konferencję  zorganizowaną 25 września w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN,  zatytułowaną „Nauczyciel języka we współczesnym świecie – oczekiwania,