Ruszył konkurs EDUinspiracje – Media

Sierpień 9, 2017

Ruszył konkurs EDUinspiracje – Media

Od 1 sierpnia rusza konkurs dla dziennikarzy EDUinspiracje – Media, który ma na celu zaprezentowanie najlepszych materiałów podejmujących tematykę programów edukacyjnych finansowanych ze środków Unii Europejskiej i EOG.

Konkurs  EDUinspiracje – Media adresowany jest do dziennikarzy, którzy w  inspirujący sposób  przedstawiają programy i inicjatywy zarządzane przez  Fundację Rozwoju  Systemu Edukacji, pełniącą rolę Narodowej Agencji  Programu Erasmus+.

W  tegorocznej edycji oceniane będą materiały,  których tematyka dotyczy  działań podejmowanych m.in. w ramach  programów: Erasmus+, eTwinning,  Eurodesk, Europass, Funduszu  Stypendialnego i Szkoleniowego,  Polsko-Litewskiego Funduszu Wymiany  Młodzieży. Materiały mogą zgłaszać dziennikarze lub wydawcy/redakcje w  następujących kategoriach:
Unijne projekty edukacyjne – odpowiedź na wyzwania, przed którymi stoi współczesna Europa
Przekraczanie granic – zagraniczne wyjazdy w celach edukacyjnych
Projekty edukacyjne w reportażach.
Patronat  nad konkursem objął magazyn Press, a w jury zasiądą m.in.  członek  zarządu FRSE Anna Salamończyk-Mochel, prof. Dariusz Rott,  redaktor  naczelny Europy Dla Aktywnych Krzysztof Szwałek oraz  dziennikarz Marek  Zając. Na konkurs należy wysyłać artykuły, audycje i  programy  opublikowane bądź wyemitowane nie wcześniej niż 1 stycznia 2016  r.

Termin  nadsyłania zgłoszeń upływa 30 września br. Nagrody zostaną wręczone  laureatom podczas listopadowej Gali Wręczenia Nagród Edukacyjnych FRSE.

Więcej informacji na temat konkursu, w tym regulamin można znaleźć na stronie www.eduinspiracje.org.pl.

Umowy w sprawie Funduszy Norweskich i EOG podpisane

Podpisane zostały międzyrządowe umowy, na mocy których do naszego kraju trafi niemal 810 mln euro z Funduszy Norweskich i EOG.  Fundacja Systemu Rozwoju Edukacji będzie operatorem środków Funduszy EOG w obszarze edukacji.
Rozstrzygnięcie konkursu EDUinspiracje

Znamy  już laureatów konkursów orgaznizowanych przez Fundację Rozwoju Systemu  Edukacji: EDUinspiracje, EDUinspirator, EDUinspiracje – Media.  Nagrodzeni odebrali statuetki oraz nagrody w trakcie uroczystej gali,  która odbyła się 7 grudnia w Reducie Banku Polskiego w Wa
Odkryj swój talent! Za nami konferencja „Edukacja z praktyką – partnerstwa na rzecz dualnego kształcenia zawodowego”

W ostatnich latach na rynku pracy w Polsce można zaobserwować  niepokojące zjawisko: mimo wysokiego bezrobocia wśród ludzi młodych  pracodawcy niezmiennie wskazują, że nie mogą znaleźć osób posiadających  oczekiwane przez nich kwalifikacje. Z badań potrzeb pracodawców  j
II Forum Edukacji Dorosłych za nami!

Myślenie  projektowe, umiejętność łatwego adaptowania się do zmian, zdolność  efektywnego komunikowania się – to tylko niektóre z kompetencji  przyszłości, jakie wskazali członkowie panelu dyskusyjnego, który  zainaugurował II Forum Edukacji Dorosłych (21 listopada 2017

Konferencja „Nauczyciel języka we współczesnym świecie − oczekiwania, wyzwania, perspektywy”

300 uczestników, ponad 20 panelistów z Polski i Europy, 2  sesje plenarne i 3 panele dyskusyjne – tak można podsumować konferencję  zorganizowaną 25 września w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN,  zatytułowaną „Nauczyciel języka we współczesnym świecie – oczekiwania,