Młodzi liderzy chcą zmieniać świat!

Prawie 400 uczestników z 43 krajów, 9 inspirujących  warsztatów z praktykami biznesu, nauki i polityki oraz menedżerami,  ponad 10 kluczowych debat i paneli dyskusyjnych, tysiące rozmów w  kuluarach, a także spotkania z najważniejszymi polskimi i europejskimi  decydentami – tak w dużym skrócie można podsumować XII Forum Ekonomiczne  Młodych Liderów (FEML) w Nowym Sączu, które 7 września 2017 r. przeszło  do historii.

Już podczas sesji otwierającej, która odbyła się we wtorek 5  września, uczestnicy Forum usłyszeli słowa pełne wsparcia i mobilizacji.

– Wierzę, że chcecie być liderami budującymi więzi społeczne i  przełamującymi schematy oraz jesteście gotowi realizować cele na pozór  nierealne – powiedział Wojciech Piech, Wiceprezydent Nowego Sącza.

Twórcze, ale i realne znaczenie Forum Ekonomicznego zaakcentowała  również Agata Dziubińska-Gawlik, Prezes Europejskiego Domu Spotkań –  Fundacji Nowy Staw.– Od 12 lat młodzi ludzie z całej Europy przyjeżdżają tutaj, by kreować nowy wizerunek Starego Kontynentu – powiedziała. – Wyzwanie stoi przed każdym z nas. Dyskutujcie, twórzcie, zadawajcie pytania, szukajcie odpowiedzi. Europa na to czeka! – zachęcała młodych liderów.

Wtorkowe dyskusje koncentrowały się na współczesnym przywództwie,  polityce młodzieżowej oraz przyszłości Unii Europejskiej. Biorący udział  w debatach – zarówno politycy, jak i młodzi liderzy – nie mieli  wątpliwości, że w 2025 r. Wspólnota wciąż będzie istnieć. Wielu z nich  podkreślało jednak, że reforma jest nieodzowna.

– Są osoby, które nigdy nie doświadczyły „ducha Erasmusowego”. Na  szczęście my jesteśmy już z pokolenia bardziej tolerancyjnego i  otwartego, dlatego wierzę, że uda nam się przezwyciężyć problemy, przed  którymi staje teraz UE – przekonywała Nikolett Garai (Węgry).

– Zachęcam was, abyście sięgnęli po strumień unijnych pieniędzy,  które Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji może przeznaczyć na wasz rozwój i  działanie – powiedział dr Paweł Poszytek, Dyrektor Generalny Fundacji (FRSE) podczas dyskusji poświęconej polityce młodzieżowej. – Wspieramy  osoby pracujące z młodzieżą, szkolimy w ramach programu SALTO. Działamy  20 lat, więc jest duże prawdopodobieństwo, że w waszym środowisku ktoś  już korzystał z naszych środków – zaznaczył.

Nowością tegorocznej edycji Forum Młodych Liderów były różnorodne  warsztaty prowadzone przez ekspertów biznesu, nauki i polityki, które  zostały przyjęte przez uczestników z wielkim entuzjazmem. Podczas  jednego z nich – Elevator pitch – prowadzący Piotr Bucki,  szkoleniowiec, wykładowca, coach i manager, zwracał uwagę na kluczowe  elementy skutecznego zaprezentowania swojego pomysłu w krótkim czasie:  podkreślanie podobieństw między nami a naszym rozmówcą i korzyści, które  odniesie z realizacji przedstawianej mu idei.

W środę, 6 września, uczestnicy FEML rozmawiali o innowacjach,  startupach oraz współpracy nauki z biznesem. Dużo pozytywnych odczuć i  emocji wzbudziły dwa wystąpienia specjalne: prezydenta Republiki  Macedonii Gjorge Ivanova oraz premier polskiego rządu Beaty Szydło.

– Powinniście myśleć pozytywnie. Gąsienica zawsze zamieni się w kokon, a z niego wyłoni się motyl – mówił prezydent Macedonii.

– Najważniejsze to nie bać się walczyć o swoje marzenia. Czasami  obawiamy się, że one nie zostaną zaakceptowane przez innych. Mimo to  zachęcam, żeby każdy pomysł przekładać na działanie, nawet jeśli  będziecie popełniać błędy – przekonywała premier Beata Szydło.

Ostatni dzień FEML, czwartek 7 września, uczestnicy spędzili w  Krynicy-Zdroju, gdzie wzięli udział w sesji plenarnej XXVII Forum  Ekonomicznego oraz dwóch debatach: „Budowanie kapitału rozwojowego –  edukacja, praca, przyszłość”, a także „Rozwój edukacji w Europie”.

– Warto już od najmłodszych lat tłumaczyć dzieciom, czym jest  procent składany i skąd się biorą pieniądze w bankomacie. Edukacja  finansowa nie może rozpoczynać się dopiero w wieku 18 lat – przekonywał podczas pierwszej z nich Grzegorz Chłopek, Prezes Zarządu Nationale Nederlanden.Podczas drugiej dyskusji Tadeusz Wojciechowski, Zastępca Dyrektora  Pionu Analityczno-Badawczego Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji,  przypomniał, że już w średniowieczu człowiekiem światłym i wykształconym  był ten, kto dużo podróżował po świecie oraz uczył się na różnych  uniwersytetach.– Większość środków z programu Erasmus+ przeznaczamy na rozwój mobilności. Rozdysponowaliśmy już ponad 172 miliony euro – przypomniał.Po czterech dniach intensywnych spotkań, dyskusji, warsztatów i debat  w ramach XII Forum można mieć nadzieję, że już wkrótce Unia Europejska  pod wodzą młodych liderów z pokolenia Erasmusa przeżyje swoje  odrodzenie.

Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji Narodowa Agencja Programu Erasmus+ ma zaszczyt zaprosić do udziału w Konferencji inaugurującej Europejski Tydzień Umiejętności Zawodowych w Polsce – European Vocational Skills Week.. Głównym celem wydarzenia jest promocja kształceni

Inauguracja Europejskiego Korpusu Solidarności Zamek Ujazdowski Warszawa, 30 października 2018. Europejski Korpus Solidarności to nowy program Komisji Europejskiej umożliwiający młodzieży zdobycie cennego doświadczenia, rozwój umiejętności i wniesienie wkładu na rze
Konkurs Selfie+ 2018

Platforma selfie+ to miejsce stworzone specjalnie dla beneficjentów programów: Erasmus+, PO WER, Polsko-Litewski Fundusz Wymiany Młodzieży oraz Polsko-Ukraińska Rada Wymiany Młodzieży, służące prezentowaniu działań projektowych realizowanych przy wsparciu Fundacji  Rozwo