Młodzi liderzy chcą zmieniać świat!

Prawie 400 uczestników z 43 krajów, 9 inspirujących  warsztatów z praktykami biznesu, nauki i polityki oraz menedżerami,  ponad 10 kluczowych debat i paneli dyskusyjnych, tysiące rozmów w  kuluarach, a także spotkania z najważniejszymi polskimi i europejskimi  decydentami – tak w dużym skrócie można podsumować XII Forum Ekonomiczne  Młodych Liderów (FEML) w Nowym Sączu, które 7 września 2017 r. przeszło  do historii.

Już podczas sesji otwierającej, która odbyła się we wtorek 5  września, uczestnicy Forum usłyszeli słowa pełne wsparcia i mobilizacji.

– Wierzę, że chcecie być liderami budującymi więzi społeczne i  przełamującymi schematy oraz jesteście gotowi realizować cele na pozór  nierealne – powiedział Wojciech Piech, Wiceprezydent Nowego Sącza.

Twórcze, ale i realne znaczenie Forum Ekonomicznego zaakcentowała  również Agata Dziubińska-Gawlik, Prezes Europejskiego Domu Spotkań –  Fundacji Nowy Staw.– Od 12 lat młodzi ludzie z całej Europy przyjeżdżają tutaj, by kreować nowy wizerunek Starego Kontynentu – powiedziała. – Wyzwanie stoi przed każdym z nas. Dyskutujcie, twórzcie, zadawajcie pytania, szukajcie odpowiedzi. Europa na to czeka! – zachęcała młodych liderów.

Wtorkowe dyskusje koncentrowały się na współczesnym przywództwie,  polityce młodzieżowej oraz przyszłości Unii Europejskiej. Biorący udział  w debatach – zarówno politycy, jak i młodzi liderzy – nie mieli  wątpliwości, że w 2025 r. Wspólnota wciąż będzie istnieć. Wielu z nich  podkreślało jednak, że reforma jest nieodzowna.

– Są osoby, które nigdy nie doświadczyły „ducha Erasmusowego”. Na  szczęście my jesteśmy już z pokolenia bardziej tolerancyjnego i  otwartego, dlatego wierzę, że uda nam się przezwyciężyć problemy, przed  którymi staje teraz UE – przekonywała Nikolett Garai (Węgry).

– Zachęcam was, abyście sięgnęli po strumień unijnych pieniędzy,  które Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji może przeznaczyć na wasz rozwój i  działanie – powiedział dr Paweł Poszytek, Dyrektor Generalny Fundacji (FRSE) podczas dyskusji poświęconej polityce młodzieżowej. – Wspieramy  osoby pracujące z młodzieżą, szkolimy w ramach programu SALTO. Działamy  20 lat, więc jest duże prawdopodobieństwo, że w waszym środowisku ktoś  już korzystał z naszych środków – zaznaczył.

Nowością tegorocznej edycji Forum Młodych Liderów były różnorodne  warsztaty prowadzone przez ekspertów biznesu, nauki i polityki, które  zostały przyjęte przez uczestników z wielkim entuzjazmem. Podczas  jednego z nich – Elevator pitch – prowadzący Piotr Bucki,  szkoleniowiec, wykładowca, coach i manager, zwracał uwagę na kluczowe  elementy skutecznego zaprezentowania swojego pomysłu w krótkim czasie:  podkreślanie podobieństw między nami a naszym rozmówcą i korzyści, które  odniesie z realizacji przedstawianej mu idei.

W środę, 6 września, uczestnicy FEML rozmawiali o innowacjach,  startupach oraz współpracy nauki z biznesem. Dużo pozytywnych odczuć i  emocji wzbudziły dwa wystąpienia specjalne: prezydenta Republiki  Macedonii Gjorge Ivanova oraz premier polskiego rządu Beaty Szydło.

– Powinniście myśleć pozytywnie. Gąsienica zawsze zamieni się w kokon, a z niego wyłoni się motyl – mówił prezydent Macedonii.

– Najważniejsze to nie bać się walczyć o swoje marzenia. Czasami  obawiamy się, że one nie zostaną zaakceptowane przez innych. Mimo to  zachęcam, żeby każdy pomysł przekładać na działanie, nawet jeśli  będziecie popełniać błędy – przekonywała premier Beata Szydło.

Ostatni dzień FEML, czwartek 7 września, uczestnicy spędzili w  Krynicy-Zdroju, gdzie wzięli udział w sesji plenarnej XXVII Forum  Ekonomicznego oraz dwóch debatach: „Budowanie kapitału rozwojowego –  edukacja, praca, przyszłość”, a także „Rozwój edukacji w Europie”.

– Warto już od najmłodszych lat tłumaczyć dzieciom, czym jest  procent składany i skąd się biorą pieniądze w bankomacie. Edukacja  finansowa nie może rozpoczynać się dopiero w wieku 18 lat – przekonywał podczas pierwszej z nich Grzegorz Chłopek, Prezes Zarządu Nationale Nederlanden.Podczas drugiej dyskusji Tadeusz Wojciechowski, Zastępca Dyrektora  Pionu Analityczno-Badawczego Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji,  przypomniał, że już w średniowieczu człowiekiem światłym i wykształconym  był ten, kto dużo podróżował po świecie oraz uczył się na różnych  uniwersytetach.– Większość środków z programu Erasmus+ przeznaczamy na rozwój mobilności. Rozdysponowaliśmy już ponad 172 miliony euro – przypomniał.Po czterech dniach intensywnych spotkań, dyskusji, warsztatów i debat  w ramach XII Forum można mieć nadzieję, że już wkrótce Unia Europejska  pod wodzą młodych liderów z pokolenia Erasmusa przeżyje swoje  odrodzenie.

Wybrano Regionalne Punkty Informacyjne programu Erasmus+

Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji, Narodowa Agencja Programu Erasmus+, wybrała instytucje, które będą pełnić funkcję Regionalnych Punktów Informacyjnych. Będzie w nich można uzyskać informację na temat największego i najpopularniejszego unijnego programu edukacyjnego.
Fundusze europejskie na kształcenie zawodowe

Wskaźnik bezrobocia młodzieży w latach 2014-2016 spadał szybciej niż ogólny wskaźnik bezrobocia – z 21,4 proc. do 16,7 proc. Nadal jednak pozostaje on znacznie powyżej średniej unijnej. Być może reforma szkolnictwa zawodowego oraz programy Erasmus+ oraz POWER są w stanie odwrócić ten europejski trend.
Polska liderem programu Erasmus+

W sektorze Kształcenie zawodowe programu Erasmus+ nastąpił ponad pięćdziesięcioprocentowy wzrost wniosków składanych w tej perspektywie finansowej. Jesteśmy jednym z niewielu państw, w których od początku programu liczba wniosków nieustannie rośnie – podobną tendencję możemy zaobserwować jedynie w Grecji oraz na Węgrzech i Cyprze.
Erasmus+ dla przedszkolaka i 82-latka

Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji zorganizowała 12 stycznia br. w Warszawie Ogólnopolski Dzień Informacyjny Programu Erasmus+. Potencjalni beneficjenci mogli od ekspertów uzyskać bardzo precyzyjną wiedzę, jak aplikować o środki. Ci, którzy zrealizowali ciekawe projekty – mieli okazję się nimi pochwalić.

Weź udział w Europejskim Tygodniu Umiejętności Zawodowych 2017 i Odkryj Swój Talent!

Po ogromny sukcesie jakim była pierwsza edycja European Vocational  Skills Week, Komisja Europejska postanowiła kontynuować tą inicjatywę,  która w sposób szczególny adresowana jest do instytucji działających w  sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe. Ma ona na celu p