Wolontariat Europejski (EVS) a rynek pracy

Często słyszymy także zarzut, że młodym ludziom stawiającym pierwsze  kroki na rynku pracy brakuje zdecydowania i konsekwencji w podejmowanych  działaniach, co skutkuje częstym zmienianiem pracy. Z jednej strony  jest to zjawisko zrozumiałe – będąc na początku drogi zawodowej mają  przecież prawo poszukiwać i błądzić, z drugiej jednak, wyniki badań  pokazują, że uczestnicy projektów edukacji pozaformalej mają pełniejszy  obraz swej zawodowej przyszłości niż ich pozostali rówieśnicy. Co  więcej, chętniej podejmują naukę w ramach edukacji formalnej, co jest  dowodem na komplementarny charakter tych dwóch sposobów uczenia się.Czy nie warto zatem, aby pracodawcy bardziej uważnie przyjrzeli się  efektom edukacji pozaformalnej i dostrzegli jej rezultaty? W tym celu  przeprowadziliśmy badanie wśród byłych uczestników jednej z 3  najbardziej popularnej akcji programu UE „Młodzież w działaniu” –  Wolontariatu Europejskiego. Jak byli jej uczestnicy odnajdują się na  dzisiejszym, wymagającym rynku pracy? Czego nauczyli się poprzez udział w  projekcie? Czy wykorzystują wiedzę zdobytą w szkole czy raczej tę  zdobytą podczas trwania blisko rocznego projektu wolontariatu za  granicą? Zachęcamy do lektury!

badanie_evs_a_rynek_pracy_pdf.pdf

pdf | 1,24 MB