16 milionów euro w akcji „Partnerstwa współpracy szkół”

Począwszy od konkursu 2018 r.  Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji, Narodowa Agencja Programu Erasmus +  rozpoczyna nabór do nowej akcji „Partnerstwa współpracy szkół”. Budżet  na działania w sektorze edukacji szkolonej w całej Europie zwiększy się w  przyszłym roku o ok. 40%, a kwota przeznaczona na tę akcję w Polsce  wyniesie ok. 16 mln euro.

Akcja skierowana jest  wyłącznie do szkół, przedszkoli oraz ośrodków prowadzących szkoły  realizujące obowiązek szkolny i obowiązek nauki (wykaz  organizacji i władz edukacyjnych uprawnionych do uczestnictwa w akcji  KA1 oraz akcji KA2 Partnerstwa strategiczne–współpraca szkół), a  głównym celem jej wprowadzenia jest promowanie mobilności uczniów, a  także zachęcenie tych placówek, które nie brały udziału w projektach  finansowanych w ramach programu Erasmus + do aplikowania.

Nowe projekty będą miały uproszczone zasady finansowania, prostszy formularz wniosku. Oznacza  to, że znacznie więcej projektów zostanie dofinansowanych, a zatem  otrzymanie dofinansowania będzie dużo łatwiejsze niż w ubiegłych latach.  – mówi Alicja Pietrzak, dyrektor Biura Edukacji Szkolnej i Młodzieży, Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji – Zachęcamy  szkoły do udziału w akcji zarówno w roli koordynatorów składających  wnioski, jak i w roli partnerów w projektach składanych do innych  Narodowych Agencji w Europie – dodaje.

Jak to działa?

Projekty współpracy szkół mają  na celu rozwój współpracy międzyszkolnej wśród krajów Wspólnoty.  Projekty mają wzmacniać potencjał szkół we współpracy międzynarodowej,  pozyskiwaniu wiedzy i umiejętności. Poprzez międzynarodowe wymiany grup  uczniów  promowane będą wartości związane z tolerancją i włączeniem  społecznym.

Partnerstwa mogą się składać co najmniej z dwóch i najwyżej sześciu instytucji z co najmniej dwóch krajów programu.
Projekty  mogą trwać minimum 12, maksimum 24 miesiące, wyjątek stanowią projekty,  w których organizowane są długoterminowe mobilności uczniów.
W ramach projektów będą możliwe 4 typy działań:
- krótkoterminowe wymiany grup uczniów,
- długoterminowe wyjazdy uczniów w celach edukacyjnych,
- krótkoterminowe wyjazdy szkoleniowe kadry szkolnej,
- długoterminowe wyjazdy w celu nauczania bądź szkolenia.

Szczegółowe informacje nt. działania i finansowania akcji „Partnerstwa współpracy szkół” można znaleźć na stronie: http://erasmusplus.org.pl/edukacja-szkolna/akcja-2/ oraz w Przewodniku po programie Erasmus+ 2018 (http://erasmusplus.org.pl/dokumenty/).

Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji Narodowa Agencja Programu Erasmus+ ma zaszczyt zaprosić do udziału w Konferencji inaugurującej Europejski Tydzień Umiejętności Zawodowych w Polsce – European Vocational Skills Week.. Głównym celem wydarzenia jest promocja kształceni

Inauguracja Europejskiego Korpusu Solidarności Zamek Ujazdowski Warszawa, 30 października 2018. Europejski Korpus Solidarności to nowy program Komisji Europejskiej umożliwiający młodzieży zdobycie cennego doświadczenia, rozwój umiejętności i wniesienie wkładu na rze
Konkurs Selfie+ 2018

Platforma selfie+ to miejsce stworzone specjalnie dla beneficjentów programów: Erasmus+, PO WER, Polsko-Litewski Fundusz Wymiany Młodzieży oraz Polsko-Ukraińska Rada Wymiany Młodzieży, służące prezentowaniu działań projektowych realizowanych przy wsparciu Fundacji  Rozwo