II Forum Edukacji Dorosłych za nami!

Myślenie  projektowe, umiejętność łatwego adaptowania się do zmian, zdolność  efektywnego komunikowania się – to tylko niektóre z kompetencji  przyszłości, jakie wskazali członkowie panelu dyskusyjnego, który  zainaugurował II Forum Edukacji Dorosłych (21 listopada 2017 r.). W  dyskusji wzięli udział: dr Paweł Poszytek – Dyrektor Generalny Fundacji  Rozwoju Systemu Edukacji, Stanisław Drzażdżewski – Radca Generalny  Ministerstwa Edukacji Narodowej, Anna Świebocka-Nerkowska – Dyrektor  Departamentu Usług Rozwojowych Polskiej Agencji Rozwoju  Przedsiębiorczości, dr hab. Hanna Solarczyk-Szwec, prof. UMK – Prezes  Akademickiego Towarzystwa Andragogicznego, Piotr Piasecki – Prezes  Zarządu Polskiej Izby Firm Szkoleniowych, Kacper Nosarzewski z Polskiego  Towarzystwa Studiów nad Przyszłością.

Wydarzenie objęte były honorowym patronatem Ministra Edukacji Narodowej oraz Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Forum  to ważny dzień dla wszystkich, dla których obszar edukacji dorosłych  jest bliski i  ważny. W Polsce odsetek osób dorosłych korzystających z  edukacji wynosi niespełna 4 proc. Unia Europejska dąży do tego, by w  każdym z krajów członkowskich wskaźnik ten sięgał 15 proc. Dla Polski to  wyzwanie. Forum zorganizowane przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji  oraz działające w jej ramach Krajowe Biuro EPALE ma pomóc w osiągnięciu  tych ambitnych celów.

Do udziału w spotkaniu zaproszono  trenerów,  edukatorów oraz przedstawicieli świata nauki i instytucji rządowych. W  ramach Forum 40 prelegentów zaprezentowało różnorodne zagadnienia w  ramach kilku ścieżek tematycznych: Uczenie się w miejscu pracy, Trenerzy  trenerom, Nowe metody nauczania dorosłych, Wsparcie osoby uczącej się.

Prezentacje,  dyskusje i warsztaty stały się przyczynkiem do refleksji: czym  charakteryzuje się rynek edukacyjny osób dorosłych? W jaki sposób i  jakimi narzędziami współpracować z sukcesem z beneficjentami? Jak  powinien wyglądać profesjonalny system do zarządzania edukacją  dorosłych?

W przerwie między wystąpieniami uczestnicy Forum mieli  okazję nauczyć się krótkich komunikatów w języku migowym, zapoznać z  pomocami wizualnymi wykorzystywanymi w pracy trenerskiej, zobaczyć  zastosowanie technologii wirtualnej rzeczywistości w edukacji a także  przetestować pomoce naukowe używane w pracy z dorosłymi.

Zachęcamy do obejrzenia zdjęć z wydarzenia!

Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji Narodowa Agencja Programu Erasmus+ ma zaszczyt zaprosić do udziału w Konferencji inaugurującej Europejski Tydzień Umiejętności Zawodowych w Polsce – European Vocational Skills Week.. Głównym celem wydarzenia jest promocja kształceni

Inauguracja Europejskiego Korpusu Solidarności Zamek Ujazdowski Warszawa, 30 października 2018. Europejski Korpus Solidarności to nowy program Komisji Europejskiej umożliwiający młodzieży zdobycie cennego doświadczenia, rozwój umiejętności i wniesienie wkładu na rze
Konkurs Selfie+ 2018

Platforma selfie+ to miejsce stworzone specjalnie dla beneficjentów programów: Erasmus+, PO WER, Polsko-Litewski Fundusz Wymiany Młodzieży oraz Polsko-Ukraińska Rada Wymiany Młodzieży, służące prezentowaniu działań projektowych realizowanych przy wsparciu Fundacji  Rozwo