Wybrano Regionalne Punkty Informacyjne programu Erasmus+

Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji, Narodowa Agencja Programu Erasmus+, wybrała instytucje, które będą pełnić funkcję Regionalnych Punktów Informacyjnych. Będzie w nich można uzyskać informację na temat największego i najpopularniejszego unijnego programu edukacyjnego.

W drodze przeprowadzonego konkursu wybrano 13 instytucji, które będą reprezentować Narodową Agencję Programu Erasmus+ w swoim środowisku lokalnym. Głównym zadaniem RPI będzie promocja programu poprzez udzielanie informacji na temat zarządzanych przez FRSE programów, organizację spotkań informacyjnych w regionach oraz współpracę z mediami. Rolę Regionalnych Punktów Informacyjnych programu Erasmus+ będą pełnić następujące instytucje:

województwo kujawsko pomorskie: Kujawska Szkoła Wyższa we Włocławku
województwo podlaskie: Stowarzyszenie Międzynarodowej i Międzykulturowej Wymiany ANAWOJ
województwo małopolskie: Stowarzyszenie Europe4Youth województwo dolnośląskie: Fundacja Learn Co
województwo pomorskie: Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli
województwo świętokrzyskie: Regionalne Centrum Wolontariatu województwo łódzkie: Łódzkie Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Kształcenia Praktycznego
województwo śląskie: Instytut Pracy i Edukacji
województwo lubelskie: Fundacja Sempre a Frente
województwo wielkopolskie: Fundacja Centrum Aktywności Twórczej
województwo opolskie: Kuratorium Oświaty w Opolu województwo podkarpackie: Podkarpackie Centrum Edukacji Nauczycieli w Rzeszowie
województwo zachodniopomorskie: Kuratorium Oświaty w Szczecinie
Regionalne Punkty Informacyjne (RPI) powołane zostały z inicjatywy Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji – Narodowej Agencji Programu Erasmus+.

Fundusze europejskie na kształcenie zawodowe

Wskaźnik bezrobocia młodzieży w latach 2014-2016 spadał szybciej niż ogólny wskaźnik bezrobocia – z 21,4 proc. do 16,7 proc. Nadal jednak pozostaje on znacznie powyżej średniej unijnej. Być może reforma szkolnictwa zawodowego oraz programy Erasmus+ oraz POWER są w stanie odwrócić ten europejski trend.
Polska liderem programu Erasmus+

W sektorze Kształcenie zawodowe programu Erasmus+ nastąpił ponad pięćdziesięcioprocentowy wzrost wniosków składanych w tej perspektywie finansowej. Jesteśmy jednym z niewielu państw, w których od początku programu liczba wniosków nieustannie rośnie – podobną tendencję możemy zaobserwować jedynie w Grecji oraz na Węgrzech i Cyprze.
Erasmus+ dla przedszkolaka i 82-latka

Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji zorganizowała 12 stycznia br. w Warszawie Ogólnopolski Dzień Informacyjny Programu Erasmus+. Potencjalni beneficjenci mogli od ekspertów uzyskać bardzo precyzyjną wiedzę, jak aplikować o środki. Ci, którzy zrealizowali ciekawe projekty – mieli okazję się nimi pochwalić.
Umowy w sprawie Funduszy Norweskich i EOG podpisane

Podpisane zostały międzyrządowe umowy, na mocy których do naszego kraju trafi niemal 810 mln euro z Funduszy Norweskich i EOG. Fundacja Systemu Rozwoju Edukacji będzie operatorem środków Funduszy EOG w obszarze edukacji.