„Bieg Erasmusa+” - już po raz drugi zapraszamy na międzynarodowe zmagania sportowe

Już 29 września odbędzie się II edycja  Biegu Erasmusa+. Będzie to pierwszy bieg w całości rozgrywany na płycie PGE Narodowy.
W tym roku jest on częścią Europejskiej Nocy Sportu #BeActiveNight.
banerek FB 5.jpg
Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji obchodzi w tym roku 25 lat działalności i z tej okazji uczestnicy pokonają na płycie stadionu 25 okrążeń. Do biegowego pojedynku stanie blisko 700 osób biegnąc w 4-osobowych sztafetach, w trzech seriach. 25 okrążeń na płycie stadionu daje łączny dystans około 8,5 km. Bieg będzie miał charakter międzynarodowy - na starcie staną drużyny z zagranicy, a w organizacji i zabezpieczeniu imprezy pomagać będą wolontariusze z wielu krajów. Podczas wydarzenia zadbamy zarówno o zawodników jak i o kibiców. Zaplanowane są biegi dziecięce, gry edukacyjne dla najmłodszych, maraton zumby czy zajęcia sportowe prowadzone m.in. Martę Domachowską, Monikę Pyrek, Zofię Klepacką, Andrzeja Wronę, Artura Siódmiaka. Uczestnicy biegu dokonując opłat startowych wesprą podopiecznych Fundacji Jaśka Meli Poza Horyzonty – cała kwota zostanie przekazana na rzecz projektu WalkCamp.
bieg2018-1.jpg
Organizatorami biegu oraz całego wydarzenia są Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji, Narodowa Agencja programu Erasmus+ oraz Ministerstwo Sportu i Turystyki.