Podsumowanie XIII Forum Ekonomicznego Młodych Liderów

Liderem trzeba się urodzić czy tej roli można się nauczyć? Jakie cechy i umiejętności powinien posiadać przywódca? Na czym tak naprawdę polega prowadzenie innych do wspólnego celu? To właśnie te kwestie były głównym przedmiotem dyskusji w czasie drugiego dnia XIII Forum Ekonomicznego Młodych Liderów w Nowym Sączu.

020.jpg016.jpg014.jpg
Już w czasie sesji otwierającej Forum marszałek województwa małopolskiego, Jacek Krupa, podkreślił, że do Nowego Sącza zjechali ludzie, którzy za chwilę wezmą świat w swoje ręce. - To wielkie wyzwanie, ale i odpowiedzialność - mówił i zaznaczył, że bycie liderem i praca na rzecz choćby swojej lokalnej społeczności pozwala człowiekowi zostawić ślad na ziemi: materialny, ale też mentalny, intelektualny. Po porostu wpływać na innych ludzi.

Do uczestników zwróciła się też Agata Dziubińska-Gawlik, prezes Europejskiego Domu Spotkań - Fundacji Nowy Staw. - Życzę wam, młodzi liderzy, żebyście w czasie tego Forum kreatywnie uczestniczyli w dyskusjach, kreowali nowe pomysły, poszukiwali nowych rozwiązań, by móc je później przekazać kolejnym pokoleniom - powiedziała.
Inspirujący wykład motywacyjny, zakończony gromkimi brawami, dała Oktawia Gorzeńska, dyrektorka 17 LO w Gdyni, członkini dwóch globalnych sieci The Global Change Agents, fundacji Ashoka oraz Microsoft Innovator Educator Experts. - W byciu liderem istotne są trzy kluczowe rzeczy: refleksja, zbudowanie silnego środka i poczucie własnej wartości, które daje odwagę do działania. To wszystko można doskonalić - przekonywała w czasie wykładu.

Gorzeńska stoi na stanowisku, że liderem wcale nie trzeba się urodzić, choć pewien potencjał, z którym przychodzimy na świat też ma znaczenie. - Przede wszystkim kształtują nas jednak wzorce, które obserwujemy. Moim zdaniem przywództwo można praktykować. To nie jest tak, że rodzimy się już ukształtowanymi liderami. Zmieniają się przecież sposoby przewodzenia ludziom, zmieniają się problemy, wyzwania, więc ważne jest, by ciągle się rozwijać, szukać, zadawać sobie pytania - podkreślała.

Podobnego zdania jest współzałożycielka „Sukces Pisany Szminką” Olga Legosz, która we wtorek poprowadziła dla uczestników Forum warsztat „Odkryj w sobie przywódcę”. - Każdy może być liderem, musi tylko chcieć, mieć wizję i pewien zasób cierpliwości. Cała reszta to kwestia nauki. Obalamy mit, że do przywództwa potrzebne są wrodzone predyspozycje - mówiła. Przyznała jednak, że młodzi ludzie często patrzą na taką tezę sceptycznie. Są przyzwyczajeni do szkolnego modelu postrzegania lidera jako charyzmatycznej jednostki o konkretnych cechach, niczym Napoleon. - Jeśli tego nie masz, nie pociągniesz innych? To nie jest prawda. Sposobów na bycie liderem jest wiele. Problemy z tą rolą wynikają z tego, że przyjmujemy model zarządzania nieadekwatny do sytuacji, odbiorców czy swojej osobowości. Wszystko da się wypracować, tylko trzeba to zrobić w zgodzie ze sobą - zauważyła.

Anna Szlęk, trenerka w zespole trenerskim Narodowej Agencji Programu „Erasmus+”, też podkreśla względność tej roli. We wtorek poprowadziła warsztat „Lider między wschodem a zachodem”. Wspólnie z uczestnikami Forum zastanawiała się, co znaczy być liderem w różnych krajach, jak charakter tej roli zmienia się w zależności od kultury, w której wyrastamy. - Model liderstwa zależy też od tego, kim jesteśmy, jaką mamy osobowość, predyspozycje czy w jakiej znajdujemy się sytuacji. Czasami wybierzemy wzór bardziej demokratyczny, czasami sytuacja wymaga, żebyśmy byli bardziej autorytarni, czasami bardziej perswazyjni - mówiła.

W byciu liderem znaczenie ma kreowanie swojego wizerunku publicznego. Swojej marki osobistej, jak mówi Mateusz Salach, ambasador programu „Projektor - wolontariat studencki”. We wtorek poprowadził warsztat o tworzeniu vloga jako nowoczesnego narzędzia e-marketingu. Uczestnikom podpowiadał, jak dobrze prezentować swoje treści w tej formie, jak docierać do jak największej liczby odbiorców, czyli zwiększać tzw. zasięgi.

Z kolei Patryk Klej, prezes zarządu stowarzyszenia Youth Human Impact, przekonywał uczestników Forum, że organizacja i uczestnictwo w projektach młodzieżowych już od najmłodszych lat w przyszłości może pomóc wejść na rynek pracy. - Takie doświadczenia pozwalają wykształcić umiejętności najbardziej pożądane na rynku pracy, a więc inteligencję emocjonalną, umiejętność pracy w zespole, zarządzania czasem, stresem. Jeśli pracodawca trafi na osobę z takimi kompetencjami, zaoszczędzi czas i pieniądze na jego szkoleniu - wyjaśniał. I inspirował do działania: - Jesteśmy młodzi, ale mamy dużo do zainwestowania, przede wszystkim swój czas, którego starszym często brakuje. Poświęćmy go na tworzenie projektów międzynarodowych i bycie aktywnym.
006.jpg036.jpg003.jpg

O edukacji przyszłości, nowym obliczu systemu emerytalnego i Europie po Brexicie dyskutowali w czwartek uczestnicy Forum Ekonomicznego Młodych Liderów. Tym razem w towarzystwie czołowych polityków i ekspertów - na Forum Ekonomicznym w Krynicy-Zdrój.

W czwartek młodzi liderzy obracali się w towarzystwie najważniejszych postaci współczesnej Europy. Z Nowego Sącza pojechali do Krynicy-Zdrój, gdzie trwało Forum Ekonomiczne. To tu toczyły się najważniejsze dyskusje o współczesnym świecie i tym, jaka czeka nas przyszłość.

Uczestnicy Forum Ekonomicznego Młodych Liderów na początku wysłuchali panelu otwierającego trzeci dzień krynickiego spotkania. Prowadzący panel Marcin Święcicki dopytywał ekspertów, co Brexit oznaczać będzie dla Wielkiej Brytanii, a co dla krajów Unii Europejskiej. Jak w nowej sytuacji odnajdą się ich obywatele? Jak zareaguje rynek? - Musimy zrobić wszystko, by zabezpieczyć stabilizację w Europie i ochronić ją przede wszystkim przed wpływami Rosji. Zaproponowaliśmy konkretne rozwiązania, które premier Theresa May przedstawiła w „białej księdze”. Brexit jest precedensem, ale wydaje mi się, że jesteśmy na dobrej drodze do sfinalizowania porozumienia - ocenił ambasador Wielkiej Brytanii w Polsce Jonathan Knott. Mimo to mieszkańcy całej Unii zadają sobie pytanie, co Brexit będzie oznaczać dla obywateli czy wspólnego dotąd rynku. - Na ile to możliwe, chcemy uniknąć problemów. Wierzymy, że najlepszym rozwiązaniem leżącym w interesie obu stron będą odpowiednie zapisy dotyczące mobilności - mówił sekretarz stanu w Kancelarii Premiera Rumunii Tudor Buzatu. Ambasador Knott dodał: - Obywatele Unii, którzy już mieszkają w Wielkiej Brytanii, powinni zachować prawa, które już posiadają. Wyzwaniem będą ci, którzy na Wyspy przyjadą w najbliższych latach lub później. A konsekwencje dla przedsiębiorców? Przemysław Kamil Rosiak z kancelarii D.Dobkowski komentował: - Wielka Brytania to istotny partner handlowy zarówno dla Polski, jak i innych krajów UE. Jeśli dojdzie do braku porozumienia między rządem brytyjskim a Unią, swobodny przepływ towarów przestanie być faktem. Scenariusz jest daleki od optymistycznego. Problemy dotkną przede wszystkim sektory, w których potrzebne się koncesje.

Wyzwaniem jest nie tylko Europa po Brexicie, ale i problemy demograficzne, z którymi zmaga się nasz kontynent. Starzejące się społeczeństwo w przyszłości znacząco wpłynie na jego charakter. I nasze emerytury. O tym dyskutowali uczestnicy panelu „Nowe oblicze systemu emerytalnego - innowacje w finansach i przedsiębiorczości”, którego wysłuchali młodzi liderzy. - Nie lubimy słuchać, jak ktoś nam mówi, co będzie za 40 lat, bo to brzmi jak mglista obietnica. Wiadomo już, że w Polsce w ciągu najbliższych 7-8 lat zniknie z rynku pracy ok. 2 milionów osób. Będziemy mieć rynek pracownika, co może cieszyć. Ale z drugiej strony emerytury będą niskie, bo mniej ludzi będzie na nie pracować - mówił  Grzegorz Chłopek, prezes zarządu Nationale-Nederlanden PTE S.A. Agata Dziubińska-Gawlik, prezes Europejskiego Domu Spotkań – Fundacji Nowy Staw podkreśliła w tym kontekście wartość edukacji. - Musimy i w szkole i w rodzinie uczyć dzieci myślenia ekonomicznego. Co prawda są lekcje przedsiębiorczości, ale uczniowie nie dowiedzą się na nich ani o emeryturach, ani o sensownym oszczędzaniu. Dlatego tę edukację ekonomii społecznej powinniśmy zaczynać w naszych domach - przekonywała. - W interesie dzisiejszych 20-30-latków jest nie tylko oszczędzanie, ale też namawianie wszystkich dookoła, by odkładali sobie część pieniędzy na emerytury. Podstawą do takiego zachowania jest stabilność i zaufanie do państwa i instytucji finansowych - komentował Waldemar Zbytek, wiceprezes Warszawskiego Instytutu Bankowości.

Młodzi liderzy powinni nie tylko umieć oszczędzać, ale też inwestować w siebie. Przede wszystkim w swój rozwój intelektualny i edukację. Ta też będzie się zmieniać wraz z przekształcającym się światem. Uczestnicy Forum Ekonomicznego Młodych Liderów w Krynicy wysłuchali w czwartek debaty o edukacji 4.0 i nowych możliwościach dla młodego pokolenia. - Jedyne, co jest pewne i stałe w edukacji, to ciągła zmiana. Systemy edukacji muszą być elastyczne, bo ciągle musimy reagować na to, co dzieje się we współczesnym świecie - podkreślała minister edukacji Anna Zalewska. I opowiedziała, jak powinna wyglądać szkoła w czasach rewolucji 4.0. - To nie może być szkoła z kredą i gąbką oraz dyżurami zmazywania tablicy. Podjęliśmy śmiałą i kosztowną decyzję, aby każdą szkołę w Polsce wyposażyć w szerokopasmowy internet, sprzęt multimedialny, laboratoria naukowe - mówiła minister.

Dyrektor zarządzający Centrum Innowacyjnego Cambridge Stas Gayshan podkreślał, że proces uczenia się nie kończy się w szkole. Powinniśmy być otwarci na naukę przez całe swoje życie. A do tego potrzebna jest pasja. To sztuka, by zaszczepić ją w uczniach. - Dzieciaki podniecają się drukowaniem w 3D. Ale liczeniem objętości kuli w szkole już znacznie mniej. A przecież, by stworzyć przedmiot o kształcie kuli, musisz wiedzieć, ile plastiku potrzebujesz. Musimy odchodzić od nudnej, abstrakcyjnej wiedzy na rzecz tej praktycznej. Naszym zadaniem jest angażować ludzi w proces uczenia się - podkreślał. A współzałożyciel i wiceprezes Social Wolves Rafał Flis zaznaczył, że edukacja ma wymiar nie tylko formalny, ale i nieformalny. Uczyć możemy się chociażby poprzez organizację projektów społecznych, choćby w ramach programu „Zwolnieni z teorii”. - W ten sposób zdobywamy szczególnie cenne kompetencje, których nie nauczymy się z książki czy od nauczyciela. Jedynym sposobem na ich zdobycia jest praca w zespole - mówił Flis. I przewidywał: - Wszystkie powtarzalne czynności we wszystkich zawodach - fizycznych czy intelektualnych - w przyszłości będą wykonywać roboty. Ale umiejętności współpracy nie zastąpią nam żadne algorytmy.

Europejski Korpus Solidarności - Morze EKStra możliwości!

Każdy młody człowiek, który chciałby włączyć się w działania solidarnościowe od dziś może dołączyć do blisko 60 000 chętnych, już zarejestrowanych w portalu Europejskiego Korpusu Solidarności. Tylko w ciągu ostatniego tygodnia za pomocą portalu młodzi ludzie i organizacj
EuroSkills 2018 – nagrody dla najlepszych w swoim zawodzie

Po Rotterdamie, Lizbonie, Spa-Francorchamps, Lille i Göeteborgu, w tym roku młodzi zawodowcy z całej Europy będą rywalizować w Budapeszcie.. Od 26 do 28 września będzie trwał EuroSkills – największy w Europie konkurs umiejętności zawodowych. W 37 specjalizacjach bra
Liderzy zmieniają świat - XIII Forum Ekonomiczne Młodych Liderów