Europejski Korpus Solidarności - Morze EKStra możliwości!

Każdy młody człowiek, który chciałby włączyć się w działania solidarnościowe od dziś może dołączyć do blisko 60 000 chętnych, już zarejestrowanych w portalu Europejskiego Korpusu Solidarności. Tylko w ciągu ostatniego tygodnia za pomocą portalu młodzi ludzie i organizacje wymienili ponad 147 000 wiadomości dotyczących udziału w projektach na rzecz innych w krajach uczestniczących w programie. Możliwości, które otwiera Europejski Korpus Solidarności są ogromne – na wszystkie działania nowego programu Komisji Europejskiej do 2020 rok przewidziano budżet wysokości 376 milinów euro. Jeszcze w tym roku na wyjazd młodych ludzi Unia Europejska przeznaczy ponad 44 miliony euro.

logoeks.png
– Chciałam zaangażować się w działania na rzecz potrzebujących. Na portal Europejskiego Korpusu Solidarności trafiłam przypadkiem. Dwa miesiące temu przeczytałam o uruchomieniu nowego programu Komisji Europejskiej. Zajrzałam z ciekawości i zarejestrowałam się. Otrzymałam kilkadziesiąt propozycji pracy jako wolontariuszka, m.in. w Gruzji, Portugalii i Rosji. Decyzja nie była łatwa, ale już ją podjęłam – za miesiąc wyjeżdżam do Włoch pracować z imigrantami – zdradziła Karolina, 24-letnia absolwentka dziennikarstwa z Wrocławia.

Europejski Korpus Solidarności to nowa inicjatywa Komisji Europejskiej. Celem programu jest zwiększenie zaangażowania młodych ludzi i organizacji w działania solidarnościowe. Program daje młodzieży wyjątkowe możliwości rozwijania umiejętności interpersonalnych, zdobywania nowej wiedzy, doświadczenia zawodowego i podnoszenia swoich kwalifikacji.

Nowy program edukacyjny zainaugurował w grudniu 2016 roku Przewodniczący Komisji Europejskiej Jean-Claude Juncker. Europejski Korpus Solidarności zbudowany jest z trzech filarów – każdy z nich stanowi inny rodzaj działania oferowanego młodzieży w wieku od 18 do 30 lat. Działania te są odpowiedzią na potrzeby współczesnej Europy. Zaprojektowane są tak, by wszyscy, którzy chcą pomagać innym, uczyć się i rozwijać, a także zdobywać doświadczenia mogli znaleźć odpowiedni dla siebie projekt. Program skierowany jest również do organizacji, które mogą gościć wolontariuszy, pracowników i stażystów, a także wspierać młodzież w realizacji projektów lokalnych.

Europejski Korpus Solidarności oferuje możliwość zaangażowania się w różne działania. Projekty Wolontariatu to działania, które są już znane z Programu Erasmus+. Młodzież ma szansę na wyjazd zagranicę, gdzie może spędzić maksymalnie 12 miesięcy. Program oferuje również krótsze działania grupowe oraz możliwość realizacji projektu w Polsce. Organizacje mogą zaprosić do współpracy wolontariuszy, którzy włączą się w codzienną pracę instytucji.

Długość pobytu wolontariuszy: 2-12 miesięcy
Zasięg geograficzny: kraje UE, Kraje Partnerskie
Finansowanie w ramach projektu: zakwaterowanie, wyżywienie, kieszonkowe, koszty podróży, ubezpieczenie, wsparcie językowe, koszty organizacyjne

Drugi filar Europejskiego Korpusu Solidarności stanowią Staże i miejsca pracy. To możliwość, która pozwala młodym ludziom zdobyć doświadczenie zawodowe, postawić pierwsze kroki na drodze kariery. Pracę bądź staż w organizacjach i instytucjach związanych z sektorem solidarnościowym można rozpocząć nie tylko w kraju, lecz także zagranicą. Firmy mogą zyskać pracowników lub stażystów oraz dofinansowanie niektórych kosztów związanych z ich pobytem.

Długość pobytu pracownika/stażysty: 2-12 miesięcy
Zasięg geograficzny: kraje UE
Finansowanie w ramach projektu: koszty podróży, ubezpieczenie, wsparcie językowe, koszty organizacyjne, dodatek relokacyjny

Projekty Solidarności to działania skierowane do osób i organizacji, które widzą potrzebę zmiany otaczającego je środowiska. Dofinansowanie tego rodzaju projektu umożliwia realizację działań w lokalnej społeczności. Celem tych projektów jest włączenie młodzieży w działania lokalne, zaktywizowanie i wsparcie młodych ludzi we współpracy z mieszkańcami oraz innymi organizacjami.

Długość projektu: 2-12 miesięcy
Zasięg geograficzny: Polska
Dofinansowanie: Koszty zarządzania projektem, koszty wsparcia, koszty nadzwyczajne

Infografika-EKS-2.jpg
Wielowymiarowość Europejskiego Korpusu Solidarności gwarantuje, że każdy młody człowiek będzie miał okazję sprawdzić się w różnych obszarach społecznych aktywności. Udział w jednym działaniu nie wyklucza możliwości zaangażowania się w projekt innego działania.

- Myślę, że to dopiero początek przygody. Oczywiście mam dużo obaw, ale mam też duże oczekiwania. Jestem dobrej myśli! Co dalej? Jeśli spodoba mi się wolontariat w organizacji pozarządowej, poznam zasady jej działania i poczuję, że to coś dla mnie – spróbuje swoich sił w projekcie Staż i miejsca pracy. Zobaczymy za rok! – dodaje Karolina.

W Polsce programem zarządza Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji pełniąca rolę Narodowej Agencji Europejskiego Korpusu Solidarności. Przewodnik po programie oraz wnioski o dofinansowanie dostępne są na stronie www.eks.org.pl. Pierwszy termin składania wniosków o dofinansowanie na wszystkie działania Europejskiego Korpusu Solidarności już 16 października 2018 r. (do godziny 12.00).
Europejskiego Korpusu Solidarności w liczbach:

- 90%  środków Europejskiego Korpusu Solidarności przeznaczone będzie na  Projekty Wolontariatu i Projekty Solidarności, 10% na staże i miejsca  pracy,
- 20% środków Korpusu będzie przeznaczone na działania krajowe,
- Do końca 2020 roku na finansowanie działań Korpusu przewidziano 376,5 mln euro, w tym w 2018 roku 44,25 mln euro,
- Na  portalu Europejskiego Korpusu Solidarności zarejestrował się już ponad  60 000 uczestników. Dołącz do nich!  https://europa.eu/youth/SOLIdARity_pl,
- Uczestnicy Korpusu będą  mogli realizować działania solidarnościowe w kraju i poza jego granicami  przez okres od 2 do 12 miesięcy,
- 11 czerwca 2018 Komisja  Europejska przedstawiła również propozycję budżetu dla Europejskiego  Korpusu Solidarności po 2020. Zaplanowano ponad 1.26 mld euro, które  umożliwia udział 350 000 młodych osób.

Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji Narodowa Agencja Programu Erasmus+ ma zaszczyt zaprosić do udziału w Konferencji inaugurującej Europejski Tydzień Umiejętności Zawodowych w Polsce – European Vocational Skills Week.. Głównym celem wydarzenia jest promocja kształceni

Inauguracja Europejskiego Korpusu Solidarności Zamek Ujazdowski Warszawa, 30 października 2018. Europejski Korpus Solidarności to nowy program Komisji Europejskiej umożliwiający młodzieży zdobycie cennego doświadczenia, rozwój umiejętności i wniesienie wkładu na rze
Konkurs Selfie+ 2018

Platforma selfie+ to miejsce stworzone specjalnie dla beneficjentów programów: Erasmus+, PO WER, Polsko-Litewski Fundusz Wymiany Młodzieży oraz Polsko-Ukraińska Rada Wymiany Młodzieży, służące prezentowaniu działań projektowych realizowanych przy wsparciu Fundacji  Rozwo