Program Edukacja - ruszy już wkrótce

Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji wkrótce rozpocznie realizację Programu Edukacja, finansowanego ze środków MF EOG 2014-2021. Głównym celem nowego programu jest zmniejszanie różnic ekonomicznych i społecznych w obrębie Europejskiego Obszaru Gospodarczego oraz wzmacnianie stosunków dwustronnych pomiędzy Polską a Państwami - Darczyńcami tj. Islandią, Liechtensteinem i Norwegią. Na działania edukacyjne w ramach programu realizowane do 2024 roku przeznaczono budżet w wysokości ponad 23 mln euro.

Edukacja ENG grayscale.jpg
Program Edukacja zbudowany będzie z czterech komponentów: profesjonalny rozwój kadry dydaktycznej, mobilność w szkolnictwie wyższym oraz współpraca instytucjonalna dwojakiego rodzaju: w obszarze kształcenia i szkolenia zawodowego (VET) oraz kształcenia ustawicznego, a także współpraca na wszystkich poziomach edukacji oraz we wszelkich jej formach (z wyłączeniem VET oraz kształcenia ustawicznego).

Wnioskodawcami mogą zostać publiczne lub prywatne placówki edukacyjne na wszystkich poziomach kształcenia (edukacja szkolna, wyższa, zawodowa, kształcenie ustawiczne) oraz instytucje lub organizacje działające w obszarze edukacji formalnej na ww. poziomach kształcenia (np. organizacje non-profit, stowarzyszenia, organizacje pozarządowe czy ośrodki szkoleniowe). Program skierowany jest również do organów publicznych na szczeblu lokalnym, regionalnym lub krajowym.

W pierwszym kwartale 2019 roku w Warszawie planowana jest oficjalna inauguracja programu. Uczestnicy konferencji poznają główne założenia programowe, zasady finansowania projektów oraz terminy najbliższych naborów. Paneliści poruszą istotne zagadnienia tematyczne towarzyszące projektom realizowanym w ramach programu. Operator zorganizuje także warsztaty networkingowe dla przyszłych beneficjentów. Główny cel warsztatów to zbudowanie partnerstw podmiotów z Polski oraz Islandii, Liechtensteinu i Norwegii, co będzie kluczowe na etapie wnioskowania o dofinansowanie realizowanych wspólnie projektów.

Szczegółowe informacje o Programie i zasadach rejestracji na oba wydarzenia zostaną zamieszczone m.in. na dedykowanej stronie: www.education.org.pl oraz w newsletterze i mediach społecznościowych FRSE.

Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji Narodowa Agencja Programu Erasmus+ ma zaszczyt zaprosić do udziału w Konferencji inaugurującej Europejski Tydzień Umiejętności Zawodowych w Polsce – European Vocational Skills Week.. Głównym celem wydarzenia jest promocja kształceni

Inauguracja Europejskiego Korpusu Solidarności Zamek Ujazdowski Warszawa, 30 października 2018. Europejski Korpus Solidarności to nowy program Komisji Europejskiej umożliwiający młodzieży zdobycie cennego doświadczenia, rozwój umiejętności i wniesienie wkładu na rze
Konkurs Selfie+ 2018

Platforma selfie+ to miejsce stworzone specjalnie dla beneficjentów programów: Erasmus+, PO WER, Polsko-Litewski Fundusz Wymiany Młodzieży oraz Polsko-Ukraińska Rada Wymiany Młodzieży, służące prezentowaniu działań projektowych realizowanych przy wsparciu Fundacji  Rozwo