EDUinspiracje 2018 - podziel się sukcesem!

Konkurs EDUinspiracje 2018 roku odbywa się po hasłem „Podziel  się sukcesem!”. Jego celem jest upowszechnianie rezultatów projektów  edukacyjnych, promocja dobrych praktyk w tym zakresie oraz pokazanie,  jak ważną rolę w życiu odgrywa proces uczenia się oraz dzielenia się  swoimi doświadczeniami i wiedzą.

Cele konkursu:
- wyłonienie najbardziej wartościowych, zwłaszcza w zakresie upowszechniania i wykorzystywania rezultatów działań, projektów dofinansowywanych z programów zarządzanych przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji;
- promocja rezultatów projektów wśród instytucji i osób zainteresowanych edukacją w dziedzinie kształcenia, kultury, młodzieży i sportu;
- wspieranie rozwoju polityki w dziedzinie kształcenia, szkolenia, młodzieży, kultury i sportu poprzez upowszechnianie wyników projektów, które okazały się sukcesem;
- promocja najlepszych projektów, których rezultaty zainspirowały społeczności lokalne i wpłynęły na rozwój edukacji.

Uczestnicy konkursu
Konkurs jest przeznaczony dla beneficjentów instytucjonalnych programów: Erasmus+, PO WER, Polsko-Litewski Fundusz Wymiany Młodzieży, Polsko-Ukraińska Rada Wymiany Młodzieży oraz dla organizacji i instytucji należących do sieci Eurodesk Polska.

Nominacje
Konkurs odbywa się w tzw. trybie oscarowym. Oznacza to, że Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji nominuje pięciu kandydatów do nagrody w każdej kategorii. Zainteresowani nie mogą sami zgłosić kandydatury swojego projektu. Nominowani beneficjenci nie uzupełniają dokumentów konkursowych –  biorą natomiast udział w pogłębionym wywiadzie, dotyczącym wpływu projektu na beneficjenta i jego środowisko oraz przeprowadzonych działań upowszechniających. Badanie i uzupełnienie dokumentacji konkursowej  będą przeprowadzać przedstawiciele FRSE.
W każdej z poniższych kategorii nominowanych będzie 5 projektów:
Edukacja szkolna;
Szkolnictwo wyższe;
Edukacja zawodowa;
Edukacja dorosłych;
Edukacja pozaformalna młodzieży;
PO WER - Edukacja szkolna i Edukacja zawodowa;
Polsko-Litewski Fundusz Wymiany Młodzieży;
Polsko-Ukraińska Rada Wymiany Młodzieży;
Informacja europejska dla młodzieży;
Kategoria specjalna: 25 lat Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji.

logotypy.png
Kryteria oceny
Kluczowymi parametrami, które wpływać będą na wybór laureatów będzie znaczenie w kontekście na ile trafnie projekt odpowiada na priorytety programu? Jakie projekt ma znaczenie dla jego uczestników, osób i instytucji współpracujących oraz środowiska lokalnego i polityki edukacyjnej. Nie mniej istotnym będzie ocena w zakresie działań upowszechniających, czyli  jak zapewniono widoczność projektu i jego rezultatów.

Innym istotnym elementem ocenianym jest wpływ projektu i jego rezultatów na beneficjenta, uczestników projektu i środowisko, oraz to, czy działania były inspiracją dla innych. Nie bez znaczenie będzie aspekt wartość rezultatów i potencjał dalszego wykorzystywania.

We wszystkich projektach w których FRES jest operatorem, istotnym jest kolejny z ocenianych elementów, czyli innowacyjność. Premiowane będą projekty wyróżniające się wśród innych o podobnej charakterystyce, zapewniające wartość dodaną w odniesieniu do standardowych rozwiązań.

Kolejnym atutem będą możliwości przenoszenia rezultatów, atrakcyjność działań, czyli to, w jak bardzo wykorzystywane są rezultaty projektu, to jak są one postrzegane przez innych oraz – co z punktu widzenia promocji całego przedsięwzięcia jest kluczowe - jaka jest możliwość przenoszenia lub wdrożenia rezultatów wśród innych potencjalnych, przyszłych beneficjentów. Nie bez znaczenie jest również trwałość oddziaływania projektu.
Przechwytywanie.JPG

Regulamin-EDUinspiracje-2018.pdf

pdf | 470 KB

Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji Narodowa Agencja Programu Erasmus+ ma zaszczyt zaprosić do udziału w Konferencji inaugurującej Europejski Tydzień Umiejętności Zawodowych w Polsce – European Vocational Skills Week.. Głównym celem wydarzenia jest promocja kształceni