Mobilne Centrum Edukacyjne? Tylko we Lwowie!

W dniach 15-16 września młodzież Lwowa oraz uczestnicy polsko-niemiecko-ukraińskiego forum „Lviv Calling” i festiwalu „Wiatr Nadziei” mieli okazje zobaczyć czym jest i czemu służy Mobilne Centrum Edukacyjne oraz zapoznać się z możliwościami rozwoju międzynarodowej współpracy młodzieży w ramach programu Erasmus+ Młodzież, e-Twinning oraz Polsko-Ukraińskiej Rady Wymiany Młodzieży. W programie przewidziany był pokaz wirtualnej rzeczywistości i innych interaktywnych technologii oraz spotkanie z ekspertami międzynarodowych programów dla młodzieży.

lviv calling 2.JPG
Mobilne Centrum Edukacyjne (MCE) Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji (FRSE) znajdowało się na terenie Ukraińskiego Katolickiego Uniwersytetu przy Centrum im. Metropolity Andreja Szeptyckiego. Wśród gości MCE byli m.in. wice-minister młodzieży i sportu Ukrainy Oleksandr Jarema, wice-minister edukacji i nauki Ukrainy Pawlo Chobzej, wojewoda lwowski Oleh Syniutka, , deputowani Rady Najwyższej Ukrainy Oksana Jurynec i Oleh Bereziuk oraz prezydent Ukraińskiego Katolickiego Uniwersytetu władyka o. Borys Gudziak.

Dyrektor generalny Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji, dr Paweł Poszytek, przedstawił kontekst powstania MCE jako narzędzia, które przybliża efekty postępu IV rewolucji przemysłowej, lecz w tym samym czasie akcentuje czynnik ludzki, który jest kluczowy w obszarze edukacji.

Wyjazd MCE do Lwowa jest też efektem trwającej od 2016 roku współpracy pomiędzy Narodowymi Instytucjami Zarządzającymi Polsko-Ukraińskiej Rady Wymiany Młodzieży (PURWM) - Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji oraz Ministerstwa Młodzieży i Sportu Ukrainy. Program PURWM cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem wśród organizacji i młodzieży w Polsce i na Ukrainie. Co roku, ponad 2000 młodych osób uczestniczy we wspólnych przedsięwzięciach realizowanych na terytoriach obu krajów.
Mobilne Centrum Edukacyjne/ Lwów 2018

Współpraca z Ukrainą jest częścią szerszej strategii rozwoju międzynarodowej współpracy młodzieży z krajami Partnerstwa Wschodniego (PW), która od lat jest priorytetem Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji. W 2003 roku na mocy decyzji Komisji Europejskiej i Rządu RP, w ramach FRSE, utworzone zostało Centrum Współpracy SALTO z krajami Europy Wschodniej i Kaukazu, które w bardzo dużym stopniu przyczyniło do włączenia młodzieży z regionu Partnerstwa Wschodniego do programów młodzieżowych Unii Europejskiej. Ukraina jest największym krajem regionu PW, który bardzo aktywnie uczestniczy w międzynarodowych programach skierowanych do młodzieży, i jest szczególnym przykładem kraju, dla którego wartości europejskie są nie tylko piękną deklaracją, lecz czymś namacalnym, o co obywatele Ukrainy walczyli podczas ostatniej Rewolucji Godności.

Był to pierwszy wyjazd MCE za granicę Polski!

Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji Narodowa Agencja Programu Erasmus+ ma zaszczyt zaprosić do udziału w Konferencji inaugurującej Europejski Tydzień Umiejętności Zawodowych w Polsce – European Vocational Skills Week.. Głównym celem wydarzenia jest promocja kształceni

Inauguracja Europejskiego Korpusu Solidarności Zamek Ujazdowski Warszawa, 30 października 2018. Europejski Korpus Solidarności to nowy program Komisji Europejskiej umożliwiający młodzieży zdobycie cennego doświadczenia, rozwój umiejętności i wniesienie wkładu na rze
Konkurs Selfie+ 2018

Platforma selfie+ to miejsce stworzone specjalnie dla beneficjentów programów: Erasmus+, PO WER, Polsko-Litewski Fundusz Wymiany Młodzieży oraz Polsko-Ukraińska Rada Wymiany Młodzieży, służące prezentowaniu działań projektowych realizowanych przy wsparciu Fundacji  Rozwo