25 lat dobrych praktyk

Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji obchodzi w tym roku jubileusz 25-lecia istnienia. Od roku 1993 zarządza inicjatywami, które umożliwiają zdobycie wiedzy podstawowej, specjalistycznej, zarówno w sposób formalny oraz akademicki, jak i pozaformalny i praktyczny. Jako fundacja realizując statutową działalność, zdobyła na przestrzeni lat trudne do przecenienia doświadczenie w zarządzaniu blisko dwudziestoma edukacyjnymi programami edukacyjnymi. To czyni ją najbardziej doświadczoną instytucją tego typu w Polsce.

Jako koordynator programów Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius i Grundtvig (2007-2013) Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji wypracowała markę i zaufanie, które doprowadziły do powierzenia jej funkcji Narodowej Agencji Programu Erasmus+ na lata 2014-2020.

Znaczną częścią aktywności FRSE są realizowane przez nią europejskie inicjatywy informacyjno-edukacyjne. Należą do nich: Eurodesk Polska, eTwinning, Europass, Eurydice i EPALE. Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji jest szczególnie aktywna na wschód od naszego kraju poprzez wspieranie współpracy w ramach Polsko-Litewskiego Funduszu Wymiany Młodzieży oraz Centrum Współpracy SALTO z Krajami Europy Wschodniej i Kaukazu (a PURWM?). Równolegle pełni rolę operatora Funduszu Stypendialnego i Szkoleniowego EOG. Od czterech lat realizuje także Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER).

Do 2016 r. Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji pełniła również funkcję Punktu Kontaktowego Funduszu Stypendialnego SCIEX w Polsce.

Dynamiczna aktywność FRSE wymaga licznych działań promocyjnych, co sprawia, że Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji jest organizatorem wielu wydarzeń o charakterze edukacyjnym. Jako Narodowa Agencja czyni to poprzez konkursy, których celem jest promowanie rezultatów projektów. Do najważniejszych należą: EDUinspiracje, EDUinspirator, EDUinspiracje – Media, European Language Label oraz Selfie+. Działania obejmują koordynację obchodów Europejskiego Tygodnia Młodzieży oraz współorganizację wydarzeń odbywających się w ramach Europejskiego Dnia Języków.

Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji prowadzi również intensywną działalność wydawniczą, w tym periodyczną – dwa bezpłatne czasopisma o tematyce edukacyjnej: „Języki Obce w Szkole” i „Europa dla Aktywnych”.

Na przestrzeni 25 lat istnienia Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji potwierdziła jakość zarządzania poprzez certyfikację zgodności z normą ISO 9001:2008. Jest to tym bardziej istotne, że certyfikat dotyczył zarządzania międzynarodowymi i krajowymi programami edukacyjnymi. Certyfikat został odnowiony w roku 2014, a w maju 2018 r. przyznany został certyfikat zgodności systemu zarządzania jakością z normą ISO 9001:2015.
43179299710_2769a992dc_o.jpg
O dynamice funkcjonowania FRSE najlepiej świadczą liczby. Przez 20 lat funkcjonowania programu Erasmus w Polsce ponad 200 tys. polskich studentów skorzystało z możliwości studiowania na uczelni partnerskiej. Co ciekawe, w tym samym czasie do Polski przyjechało około 100 tys. studentów zagranicznych.
fot.p.a.sized_-1024x683.jpg
Funkcjonowanie FRSE to również ciągła analiza efektów jej działania i podejmowanie strategii na lata nadchodzące. Budżet programu Erasmus+ dla całej Europy w obecnej perspektywie finansowej to prawie 14 mld euro. Zgodnie z zapowiedziami Komisji Europejskiej, po roku 2021 kwota ta się podwoi, a przedstawiciele Parlamentu Europejskiego, którzy ostatecznie będą decydować o wielkości środków, mówią wręcz o jej potrojeniu. Oznacza to, że w takiej sytuacji każda aplikująca instytucja edukacyjna w Polsce otrzyma grant, jeśli tylko spełni warunki formalne i merytoryczne.

Wyczerpujące informacje o działalności Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji, nadchodzących wydarzeniach, realizowanych projektach oraz sposobie aplikowania i wymogach formalnych znajdują się na stronie www.frse.org.pl.